Dragi dnevnik … :-)

Vsakdanje življenje med Vipavsko dolino, Ljubljansko kotlino in Buenos Airesom.

Najboljša jabolčna pita!

Kdor je že imel čast poskusit to odlično jabolčno pito ve, da niti najmanj ne pretiravam – gre za enostavno najboljšo jabočno pito! Brez pečenja, brez kuhanja, brez sladkorja, brez kakršnihkoli barvil ali ojačevalcev okusa … čisto preprosta pita. Sicer še vedno traja slabo uro, da jo spackaš od začetka do konca, ampak je pa nebeško dobra … Prava nedeljska slaščica. Popolnoma zdravo in brez slabe vesti!

Gre pa nekako takole:

Predpriprava: najprej damo namakat 1/2 skodelice razkoščičenih dateljnov in 1/2 skodelice rozin. Ko jih bomo potrebovali za nadev, bodo ravno dovolj časa namakani. ;-)

V VEDNOST: 1 skodelica (“1 cup”) je ameriška merilna enota, znaša pa malo več kot 2 dcl. Vendar brez skrbi, skoraj na vsaki merilni posodi so tudi oznake za skodelico.

Sedaj pa lahko začnemo s pripravo “TESTA” IZ MANDELJNOV.

 • potrebujemo 1 skodelico in 1/4 skodelice mletih mandeljov, ki jih dobimo tako, da v multipraktiku zmeljemo surove in nenamočene mandeljne. 1 skodelica celih mandeljnov znese 1 in 1/4 skodelice mletih mandeljnov. Sedaj pa veselo računat razmerje! :-P

 • 1/4 skodelice nenamočenih in razkoščičenih dateljnov;

 • 1/4 čajne žličke himalajske soli.

Drobno namletim mandeljnom, ki jih že imamo v multipraktiku, dodamo še zgoraj omenjene dateljne (tiste NEnamočene!) in sol ter miksamo dokler se ne začne masa sprijemati, vendar ostaja še vedno “drobtinasta”. Paziti pa moramo, da ne postane preveč gladka. Nato to drobtinasto maso spravimo na okrogel pekač s snemljivim dnom, jo z lahkimi krožnimi gibi enakomerno porazporedimo po pekaču ter jo potem z dlanmi in prsti močno potisnemo dol, da ustvarimo trdno podlago za našo pito. Še posebej močno je treba utrditi maso ob robovih pekača. Lahko naredimo tudi “zidek” ob robu pekača, ki pa mora biti še posebej dobro utrjen!

Pekač z maso damo v zmrzovalnik za 15 minut, v vmesnem času pa začnemo pripravljati nadev.

JABOLČNI NADEV

Korak #1:

 • 2 večji jabolki olupimo in narežemo na tanke rezine (če sta bio, lahko olupek tudi pustimo)

 • in jih prelijemo (zmešamo) z 2 jedilnima žlicama sveže izstisnjenega limoninega soka. Za par minut damo na stran.

Korak #2

 • Vzameno dve novi večji jabolki, jih olupimo, narežemo na manjše kose in ji damo v multipraktik.

 • dodamo še 1/2 skodelice razkoščičenih dateljnov, ki smo jih predhodno namakali od 10 do 30 minut (glej: predpriprava);

 • in 1/2 skodelice rozin, ki smo jih predhodno namakali od 10 do 30 minut (glej: predpriprava);

 • in 1/4 čajne žličke mletega cimeta;

 • in 1 jušna žlica sveže iztisnjenega limoninega soka.

Vse to, kar smo sedaj dali v multipraktik (Korak #2) fajn zmiksamo, dokler ne postane masa gladka.

To maso potem ročno zmešamo skupaj z jabolki iz Koraka #1 in dobimo zelo okusen in zelo zdrav nadev.

Sedaj pa je prišel čas, ko naše drobtinasto testo vzamemo iz zmrzovalnika, ga obložimo z jabolčnim nadevom in pogladimo z ravno spatulo. In to je to!

Če želimo, lahko pito okrasimo še z rezinami jabolk ali s kakim drugim sadjem ali pa čez pito potresemo mlete mandeljne.

Pa dober tek!

Navdihujoče, v srce segajoče
:♥

Nenavaden čudež

O, čudovita bitja,

kakšen nenavaden čudež je to,

da se tako pogosto

ne smehljate?

- Hafis, perzijski pesnik iz 14. stoletja

♥*♥

RSS 2.0 | Trackback | Comment

3 Responses to “Najboljša jabolčna pita!”

 1. Laura

  Se strinjam, da je odlična (provala pri Maji), žal pa očitno (več ne) prenašam najbolje mandljev in imam potem težave z želodcem… :cry:

 2. Eva

  Ksenija, to je DEFINITIVNO najboljša jabolčna pita na svetu!! Jo moram narediti čez dva tedna, ko bo Rok imel rojstni dan. Mmmmmmmmmmmmmmmmmm :)


 3. Laura, obstaja tudi varjanta z orehi. Sam to redko prakticiram, ker imajo ljudje ponavadi, če imajo alergijo, alergijo na orehe. Boš morala pa poskusit Dateljneve desertne rezine. Tudi popolnoma odlične, popolnoma zdrave … sam ne vem pa na pamet, a imajo tudi kakšen mandeljn noter. Se zna zgodit. :(

  Eva, me veseli, da se strinjaš! :) Sporoči kako ti je ratala!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>